Το χωριό Ζωοδόχος Πηγή ή Ρεούζι βρίσκεται στο δρόμο Χαλκίδας – Καρύστου και απέχει 3 χλμ. από τα Στύρα. Την πρώτη του ονομασία, Ρεούζι, οφείλει σ’ έναν Τούρκο που κατείχε την περιοχή.Πρωτοκατοικήθηκε περίπου στα 1810 επί Τουρκοκρατίας, από τους Αγγ. Παλιούρη, Αναστ. και Νικ. Πηλιχό και Πετ. Μήττα. Για το λόγο αυτό η πλειοψηφία των κατοίκων ονομάζονται Παλιούρης, Πηλιχός και Μήττας.

Στα ανατολικά του χωριού βρίσκεται ένα δρακόσπιτο, που οι κάτοικοι ονομάζουν “Δράγκο” και προκαλεί θαυμασμό με τον τρόπο κατασκευής του από τεράστιους ογκόλιθους. Στα Ν.Α. Επίσης θα βρούμε τα αρχαία λατομεία μαρμάρων των Στύρων. Τα σημάδια από την μεταφορά των εκλεκτών μαρμάρων στην Αθήνα και αλλού από τους αρχαίους Στυραίους είναι ακόμα εμφανή στο πέτρινο έδαφος.

Μετά το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου υπάρχει χαραγμένος δρόμος προς την περιοχή Αμινού από όπου μπορούμε να βρούμε το Φαράγγι του Χάρακα που καταλήγει στο Αιγαίο. Μια μαγευτική περιπατητική διαδρομή που μπορεί να απολαύσει επίσης όποιος διαθέτει τζιπ. Το τοπίο θα αποζημιώσει τον φυσιολάτρη επισκέπτη που μετά από πεζοπορία 2 ωρών μπορεί να κολυμπήσει στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου! Η  παλιά συνοικία Κελιά που αξίζει να την επισκέφτηκε είναι παλιό πέτρινο χωριό μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον και φυσικό κάλος! Απέχει από την ζωοδόχο πηγή (Ρεούζι) μόλις 4 χιλιόμετρα οδικώς!

mparmpagiorgis-xorio2

Related Images: