Νέα Στύρα Ευβοίας

Ο Δήμος Στυρέων με έκταση 188.583 στρέμματα και πληθυσμό περίπου 3500 κατοίκους περιλαμβάνει στην επικράτεια του τα Στύρα, έδρα του Δήμου, τις πρώην κοινότητες Νέων Στύρων, Αλμυροποτάμου, Μεσοχωριών, Τσακαίων, Πολυποτάμου, Ζωοδόχου Πηγής ή Ρεουζίου, Καψάλων και τους οικισμούς Ελαιοχωρίου ή Καραλήδων, Νημποριού και Πόρτο Λάφια. Εχει ξενοδοχεία, καταλύματα, ταβέρνες, ουζερί και ξεχωριστή φύση.

Το όρος Κλιόσι (υψ. 685 μ.) και τα χαμηλότερα παρακλάδια του δημιουργούν ένα ειδυλλιακό τοπίο στην περιοχή, που έρχονται να συμπληρώσουν αρμονικά τα δαντελένια ακρογιάλια, με τους όρμους του Αλμυροποτάμου, των Νέων Στύρων, του Νημποριούκαι του Πόρτο Λάφια στον Ευβοϊκό και της Λιμνιώνας, του Αρμυριχίου και των Τσακαίων στο Αιγαίο.

mparmpagiorgis-styra1
Τα μικρά νησάκια Στουρονήσια στον Ευβοϊκό, μοιάζουν να προστατεύουν τον όρμο των Νέων Στύρων από τα δυτικά. Το μεγαλύτερο απ’ αυτά είναι η αρχαία Αιγείλια. Βορειότερα, μπροστά στον όρμο του Αλμυροποτάμου βρίσκεται η Καβαλλιανή, που θεωρείται η αρχαία Γλαυκόνησος που αναφέρει ο Πλίνιος.

Διαδρομές στα γραφικά και καταπράσινα Στύρα

mparmpagiorgis-styra4 Τα Στύρα βρίσκονται 86 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Χαλκίδας, απέναντι από την Αγ. Μαρίνα Αττικής με τη οποία συνδέεται και με φέρρυ μποτ (δείτε τα δρομολόγια πλοίων για Στύρα). Είναι μια καταπράσινη γραφική κωμόπολη, με παραδοσιακές γειτονιές, όπου βρίσκεται το Δημαρχείο, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, το Γυμνάσιο, η Αστυνομία, το Ειρηνοδικείο και άλλες υπηρεσίες. Η γραφική μικρή πλατεία αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο προς Χαλκίδα και Κάρυστο.

Τα Στύρα βρίσκονται 86 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Χαλκίδας, απέναντι από την Αγ. Μαρίνα Αττικής με τη οποία συνδέεται και με φέρρυ μποτ (δείτε τα δρομολόγια πλοίων για Στύρα). Είναι μια καταπράσινη γραφική κωμόπολη, με παραδοσιακές γειτονιές, όπου βρίσκεται το Δημαρχείο, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, το Γυμνάσιο, η Αστυνομία, το Ειρηνοδικείο και άλλες υπηρεσίες. Η γραφική μικρή πλατεία αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο προς Χαλκίδα και Κάρυστο.

Αξίζει να επισκεφθείτε την όμορφη μητρόπολη των Στύρων και το εκκλησάκι της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας (17ος αι.) ακριβώς απέναντι, αλλά και τα εκκλησάκια του Ευαγγελιστή Λουκά και των Αγίων Σαράντα. Στενά καλντεριμωτά δρομάκια οδηγούν στη Μεγάλη Βρύση, που από τα χρόνια της τουρκοκρατίας, μέσα σ’ ένα μαγευτικό τοπίο με τρεχούμενα νερά και δροσερά πλατάνια, προσφέρει στον επισκέπτη μοναδική ευχαρίστηση.Μια θαυμάσια περιπατητική διαδρομή προς τον κοντινό οικισμό των Καγκαδαίων, μέσα στη δροσερή καταπράσινη ρεματιά, προσφέρει αληθινή αναψυχή.

Σημαντικά μεσαιωνικά μνημεία αποτελούν το Κάστρο των Αρμενων, πάνω στο όρος Κλιόσι, και τα δύο εκκλησάκια που βρίσκονται μέσα σ’ αυτό. Η βραχοσκέπαστη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που έδωσε και το όνομα της στο λόφο του κάστρου, έχει χτιστεί στις αρχές του ι8ου αιώνα. Ο ναός της Παναγίας του Κάστρου έχει ανοικοδομηθεί το 1746, όπως δηλώνουν οι δυο επιγραφές στην είσοδο του, πάνω στα ερείπια προγενέστερης μονόκλιτης μαρμαροσκέπαστης βασιλικής. mparmpagiorgis-styra2
Μια επίσκεψη στο μνημείο του Ηλία Μαυρομιχάλη, και στα ερείπια του ανεμόμυλου όπου έζησε τις τελευταίες ηρωικές στιγμές του, πάνω στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία, μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε την ιστορία του τόπου και να απολαύσουμε ένα υπέροχο θέαμα όπου το βλέμμα μας αγκαλιάζει ολόκληρο τον κόλπο των Στύρων, τα Στουρονήσια και τις ακτές της Αττικής απέναντι

Σε μικρή απόσταση νότια από τα Στύρα, βρίσκονται τα Κάψαλα, ένα αληθινό μπαλκόνι προς τον Ευβοϊκό, όπου αξίζει να επισκεφθείτε το εκκλησάκι της Αγίας Άννας που χρονολογείται από την τουρκοκρατία, το ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο όπου έχουν συγκεντρωθεί μοναδικά κομμάτια της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και φυσικά το Δρακόσπιτο Λιμικό, το μοναδικό με τόσο εύκολη πρόσβαση, ακριβώς πλάι στον κεντρικό δρόμο προς Κάρυστο.

mparmpagiorgis-styra3